Anlita städfirma – förberedelse och tips

Har du använt dig av samma städfirma i många år har du säkerligen redan koll på vad som behöver göras och förberedas de dagar som städpersonalen ska komma förbi. Ska du däremot anlita en ny städfirma för första gången eller använda dig av städhjälp vid ett engångstillfälle kan det kännas svårare. Vad behöver man tänka på? Finns det information som är extra viktig att städfirman vet om och vad gör du med eventuella husdjur om du inte är hemma vid städtillfället?

Att anlita en städfirma är egentligen ingen raketforskning, men genom att förbereda dig själv och städfirman på bästa sätt minskar du risken för att olyckor inträffar eller att du blir missnöjd med resultatet. Majoriteten av alla städfirmor har bara kunnig och utbildad personal, men den mänskliga faktorn spelar alltid in när det är riktiga människor som ska utföra arbetet.

Bästa tipsen inför städtillfället
Oavsett om du ska anlita städfirma till företaget eller till din privata bostad finns det saker som är viktiga att tänka på. I den här artikeln kommer vi dock att fokusera på de faktorer som är avgörande för dig som ska boka hemstädning i din villa, radhus, lägenhet eller kanske till och med sommarstuga.

Var tydlig redan i bokningen
Redan vid första kontakt med städfirman bör du se till att vara så tydlig som möjligt med vad du behöver hjälp med. Berätta om vilken typ av städning som intresserar dig och berätta hur stor bostaden är. Ju mer information du kan lämna till städfirman desto bättre och enklare blir de för dem att sätta ihop ett bra kostnadsförslag. I de flesta fall kommer städföretaget själv att ställa de frågor om din bostad som de behöver svar på, men det gäller inte alla och därför bör ansvaret även ligga på dig som kund.

Informera om husdjur
Har du husdjur i din bostad är det mycket viktigt att du informerar om detta. De allra flesta städfirmor vill att du säkerställer att djuret är tryggt under städtillfället. En katt kan t.ex. vara i ett specifikt rum under städtillfället. Gäller det en hund bör den vara i ett separat rum eller inte vara närvarande i lägenheten under städtillfällen. Kom ihåg att det även kan finnas pälsdjursallergi hos personalen. Därför ska du alltid informera om husdjur vid bokning.

Plocka undan
Det kan låta konstigt att du ska behöva plocka undan innan städfirman kommer, men sanningen är att många städfirmor inte rör dina privata föremål och saker. De städar helt enkelt på de ytor som är fria. Därför kan det vara en god idé att plocka upp leksaker, kläder och andra småsaker innan städfirman kommer. Är du osäker på vad som gäller bör du naturligtvis kolla upp vilken policy företaget har.